BORANG ONLINE ILMAM

NAMA PENUH
ALAMAT RUMAH
NO KAD PENGENALAN
JANTINA
ILMAM NEGERI
NO TELEFON
EMEL ANDA
PEKERJAAN SEKARANG/ JAWATAN
Saya akan membantu ILMAM di dalam bidang Dakwah
Penyelidikan
Penulisan
IT/Internet/Web
Sukarelawan
Fasilitator
Program Kemasyarakatan
Politik Dunia
Isu Palestin
Perubatan
Lain-Lain
Mohon Tuan/ Puan untuk berkongsi sedikit latar belakang pengajian sebelum ini (Contoh : jurusan pengajian di Mesir, tahun pengajian dan sumbangan yang boleh diberikan kepada ILMAM)

Saya mengaku segala kenyataan di atas adalah benar dan saya akan membantu Pertubuhan ILMAM Malaysia sekiranya diperlukan. Sekian, terima kasih.

 


Click here to create your own form.

Saturday, 21 April 2012

Kenyataan Media : Isu PTPTNILMAM MENYOKONG TINDAKAN SMM MEMANSUHKAN PTPTN

Ikatan Lepasan Mahasiswa Mesir (ILMAM) menyokong tindakan Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) untuk memansuhkan pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Nasional (PTPTN) pada 14 April yang lalu.

Atas sikap keberanian dan ketegasan yang ditunjukkan oleh pihak SMM, ILMAM sentiasa komited bahawa usaha ini mampu menjadikan mahasiswa di Malaysia berani menyuarakan hasrat dan pandangan kepada pihak kerajaan.

Walaubagaimanapun, ILMAM membantah tindakan SMM yang bertindak keterlaluan dengan membuat kalungan bunga ke atas potret pemimpin negara dan menggunakan istilah ’mendiang’ di Dataran Merdeka, pada 14 April yang lalu.

Tindakan tersebut bertentangan dengan norma dan akhlak mulia budi pekerti yang digariskan Islam. Sebagai umat Islam, agama Islam menuntut agar umat-Nya sentiasa menunjukkan akhlak yang terpuji sebagaimana akhlak junjungan besar Nabi Muhammad SAW.

Tindakan kalungan bunga ke atas potret yang dianggap simbolik kepada sistem dan peranan yang dimainkan oleh kedua-dua pemimpin itu telah mati, merupakan satu tanggapan yang tidak tepat.

Walaubagaimanapun, ILMAM sebagai sebuah pertubuhan NGO mewakili suara Lepasan Mahasiswa Mesir menggesa kerajaan untuk memansuhkan pinjaman PTPTN dan mencadangkan agar pendidikan di negara ini diberi secara percuma.

Kerajaan Malaysia melalui Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia dicadang untuk mencontohi sistem pengurusan pendidikan di Universiti Al-Azhar, Mesir yang menjadikan ekonomi wakaf sebagai salah sebuah cara berkesan menggalakkan umat Islam berwakaf.

ILMAM sentiasa komited membawa pemikiran Al-Azhar ke Malaysia kerana pengaruh Mesir melalui sistem pendidikan berteraskan Islam sudah mula bertapak di Malaysia.

Sekian, terima kasih.

Wassalam.

Yang benar,

MOHD ASRI MAT DAUD
Timbalan Presiden
Ikatan Lepasan Mahasiswa Mesir.

No comments: