BORANG ONLINE ILMAM

NAMA PENUH
ALAMAT RUMAH
NO KAD PENGENALAN
JANTINA
ILMAM NEGERI
NO TELEFON
EMEL ANDA
PEKERJAAN SEKARANG/ JAWATAN
Saya akan membantu ILMAM di dalam bidang Dakwah
Penyelidikan
Penulisan
IT/Internet/Web
Sukarelawan
Fasilitator
Program Kemasyarakatan
Politik Dunia
Isu Palestin
Perubatan
Lain-Lain
Mohon Tuan/ Puan untuk berkongsi sedikit latar belakang pengajian sebelum ini (Contoh : jurusan pengajian di Mesir, tahun pengajian dan sumbangan yang boleh diberikan kepada ILMAM)

Saya mengaku segala kenyataan di atas adalah benar dan saya akan membantu Pertubuhan ILMAM Malaysia sekiranya diperlukan. Sekian, terima kasih.

 


Click here to create your own form.

Wednesday, 20 May 2009

DOA KEPADA IBUBAPA


Anak Yang Mendoakan Kedua Ibu Bapa

Soalan: Selepas sembahyang saya selalu mengsedekahkan doa al-Fatihah buat arwah ayah saya, dan buat ibu saya juga yang masih ada. Persolannya...Adakah kita mengsedekahkan al-Fatihah itu untuk mereka yang telah tiada sahaja!? Mohd. Haris ,Ipoh

Jawapan: Anak yang soleh memang berkewajipan mendoakan kedua ibu bapanya samada ia sudah meninggal dunia mahupun ketika keduanya masih hidup. Membaca al-Fatihah untuk dikirimkan sebagai 'doa' (usah guna istilah 'sedekah') kepada kedua ibu bapa juga sama nilainya dengan mendoakan kebaikan untuk keduanya, kerana demikianlah selayaknya yang harus dilakukan oleh seorang anak. Adalah baiknya mendoakan kepada kedua ibubapa kita dengan doa yang Allah taala ajarkan dalam al-Quran yang bermaksud: "Ya Allah, Ampunkanlah dosa-dosaku serta kedua ibubapaku dan rahmatilah kedua-dua mereka sepertimana mereka merahmati aku ketika aku kecil". ( Surah al-Isra', ayat 24 )

1 comment:

Anonymous said...

J'ai besoin d'un programme informatique qui va automatiquement démarrer un autre programme et ne pas laisser fermer ce programme pour un ordinateur de travail. Donc, fondamentalement, lorsque l'ordinateur démarre, ce programme, je suis à la recherche d'lancera un programme lié au travail et de l'obliger à rester ouvert, de sorte que la seule utilisation de cet ordinateur serait d'utiliser le programme de travail. Je vous remercie!.