BORANG ONLINE ILMAM

NAMA PENUH
ALAMAT RUMAH
NO KAD PENGENALAN
JANTINA
ILMAM NEGERI
NO TELEFON
EMEL ANDA
PEKERJAAN SEKARANG/ JAWATAN
Saya akan membantu ILMAM di dalam bidang Dakwah
Penyelidikan
Penulisan
IT/Internet/Web
Sukarelawan
Fasilitator
Program Kemasyarakatan
Politik Dunia
Isu Palestin
Perubatan
Lain-Lain
Mohon Tuan/ Puan untuk berkongsi sedikit latar belakang pengajian sebelum ini (Contoh : jurusan pengajian di Mesir, tahun pengajian dan sumbangan yang boleh diberikan kepada ILMAM)

Saya mengaku segala kenyataan di atas adalah benar dan saya akan membantu Pertubuhan ILMAM Malaysia sekiranya diperlukan. Sekian, terima kasih.

 


Click here to create your own form.

Thursday, 14 May 2009

SOAL JAWAB AGAMA


Air Mani Wanita

Saya nak dapatkan kepastian adakah wanita mempunyai air mani yang menyebabkan mandi wajib seperti lelaki walaupun tidak bersetubuh?

Jawapan

Junub dalam bahasa Arab bermaksud orang yang diwajibkan untuk mandi kerana telah melakukan persetubuhan atau keluar mani daripadanya; ia meliputi lelaki dan wanita.

Wanita juga mengeluarkan mani. Dalil: Hadis rawi Ummul mukminin Ummu Salamah yang berkata: Ummu Sulaim (isteri Abu Talhah RA) datang kepada RasuluLlah saw seraya bertanya: "Wahai RasuluLlah, sesungguhnya Allah swt tidak malu menyatakan al hak, apakah seorang wanita diwajibkan untuk mandi ketika dia bermimpi?" Maka RasuluLlah saw bersabda: " Ya, kalau dia melihat air." (kitab Fathul Baari, Jld 1, ms 388)

Manakala dalam versi Muslim, menambah pertanyaan Ummu Sulaim: "Wahai RasuluLlah, apakah wanita juga bermimpi? Lantas baginda mnjawab: " Berbahagialah engkau, lalu dengan apa anaknya menyerupainya." (maksudnya sama saja lelaki dan wanita, mereka bermimpi dan mengeluarkan mani..)

Inilah pendapat umum para fuqaha' berpendapat, wanita juga bermimpi sepertinya kaum lelaki dan mengeluarkan mani. (Rujukan: Prof Dr Abdul Karim Zaidan, al Mufassal)

Tambahan: Kajian Seksologi Barat telah secara pasti membuktikan wanita juga mengeluarkan air mani apabila mencapai klimaks.

No comments: