BORANG ONLINE ILMAM

NAMA PENUH
ALAMAT RUMAH
NO KAD PENGENALAN
JANTINA
ILMAM NEGERI
NO TELEFON
EMEL ANDA
PEKERJAAN SEKARANG/ JAWATAN
Saya akan membantu ILMAM di dalam bidang Dakwah
Penyelidikan
Penulisan
IT/Internet/Web
Sukarelawan
Fasilitator
Program Kemasyarakatan
Politik Dunia
Isu Palestin
Perubatan
Lain-Lain
Mohon Tuan/ Puan untuk berkongsi sedikit latar belakang pengajian sebelum ini (Contoh : jurusan pengajian di Mesir, tahun pengajian dan sumbangan yang boleh diberikan kepada ILMAM)

Saya mengaku segala kenyataan di atas adalah benar dan saya akan membantu Pertubuhan ILMAM Malaysia sekiranya diperlukan. Sekian, terima kasih.

 


Click here to create your own form.

Saturday, 19 September 2009

SALAM EIDULFITRI 1430H


Salam EidulFitri 1430H


Saya, Presiden Ikatan Lepasan Mahasiswa Mesir (ILMAM) Pusat, seterusnya mewakili semua barisan Ahli Jawatankuasa ILMAM Pusat, mengucapkan Salam EidulFitri kepada semua muslimin, muslimat samada graduate dari Mesir atau yang masih lagi sedang menuntut ilmu di Bumi Anbiya' sana.

Juga tak dilupakan kepada semua saf kepimpinan ILMAM Negeri-negeri. Mudah-mudahan dengan berlalunya Bulan Tarbiyyah, Ramadhan al-Mubarak, memperhebatkan lagi kerja-kerja Islam di setiap negeri masing-masing,khususnya kerja-kerja yang berkait dengan ILMAM.

Harapan ILMAM kepada semua graduate dari Mesir agar tidak mensia-siakan ilmu yang telah dituntut di sana. Manfaatkanlah ilmu tersebut untuk kepentingan Islam dan masyarakat kampung dan bandar yang amat dahagakan ilmu agama. Ilmu yang dituntut bukanlah semata-mata mencari kekayaan dan kemewahan dunia. Sedia maklum, dengan adanya Ilmu Agama, seseorang itu akan diangkat darjatnya oleh Allah taala.

Di samping, gunakanlah ilmu tersebut untuk membezakan antara yang hak dan batil. Jangan sembunyikan kebenaran semata-mata kerana ingin menjaga "Periuk Nasi" masing-masing. Bila berlakunya demikian, kemulian orang yang belajar agama agar lusuh dan pudar. Bahkan imej dan status graduate dari al-Azhar akan musnah. InsyaAllah Allah taala akan membantu dan memudahkan segala urusan kehidupan hamba-Nya yang memperjuangkan agama-Nya. Benarlah apa yang telah Allah taala rakamkan dalam al-Quran yang bermaksud:

"Wahai orang-orang yang beriman, sekiranya kamu menolong agama Allah taala, nescaya Allah taala akan menolong kamu juga, dan mentsabatkan kedua-dua kaki kamu". (Surah Muhammad: 7)

Akhirnya, saya selaku presiden ILMAM Pusat memohon seribu kemaafan sekiranya ada terkasar bahasa, tercuit perasaan, dan seumpamanya dalam memegang amanah yang cukup besar ini. Maaf zahir batin diucapkan mewakili semua saf kepimpinan ILMAM Pusat.

Wassslam.

Ustaz Mohd Azizul Hisham bin Zulkifli
Presiden
Ikatan Lepasan Mahasiswa Mesir (ILMAM) Pusat

No comments: