BORANG ONLINE ILMAM

NAMA PENUH
ALAMAT RUMAH
NO KAD PENGENALAN
JANTINA
ILMAM NEGERI
NO TELEFON
EMEL ANDA
PEKERJAAN SEKARANG/ JAWATAN
Saya akan membantu ILMAM di dalam bidang Dakwah
Penyelidikan
Penulisan
IT/Internet/Web
Sukarelawan
Fasilitator
Program Kemasyarakatan
Politik Dunia
Isu Palestin
Perubatan
Lain-Lain
Mohon Tuan/ Puan untuk berkongsi sedikit latar belakang pengajian sebelum ini (Contoh : jurusan pengajian di Mesir, tahun pengajian dan sumbangan yang boleh diberikan kepada ILMAM)

Saya mengaku segala kenyataan di atas adalah benar dan saya akan membantu Pertubuhan ILMAM Malaysia sekiranya diperlukan. Sekian, terima kasih.

 


Click here to create your own form.

Friday, 13 March 2009

INFO ILMAM NEGERI


Program ILMAM Selangor


Selasa 10 februari 2009 - Badan kebajikan anak Selangor Mesir (BKASM) telah menganjurkan Seminar “Dakwah kontemporari” yang telah dijayakan dengan kerjasama Ikatan Mahasiswa Mesir (ILMAM) Selangor.

Antara panel-panel yang terlibat dalam menjayakan seminar Selangor ini ialah Hajjah Wan Hasrina bt. Wan Hassan, yang merupakan Penasihat Badan Kebajikan Wanita Selangor (BAKEWANIS), Hajjah Mariam bt. Abd. Rashid Timbalan Pengarah BAKEWANIS dan Ustaz Mohd Fauzan b. Madzlan, Pengarah ILMAM Selangor.

Seminar Selangor “Dakwah Kontemporari’ ini dimulakan dengan bacaan ayat suci al-Quran, dan diteruskan dengan Ucapan aluan Pengerusi Majlis. Kemudian, majlis disusuli ucapan Pengarah Seminar Selangor “Dakwah Kontemporari” serta ucapan Pegawai Hal Ehwal Pelajar Selangor Mesir. Seminar ini telah dirasmikan oleh Al-Fadil Ustaz Abdul Halim bin Saljadi, Pegawai Hal Ehwal Pelajar (HEP) Selangor ke Mesir.

Setelah berakhirnya ucapan perasmian, seminar ini dimulakan dengan pembentangan kertas kerja pertama yang bertajuk Selangor Kini (Kesedaran dan kefahaman) yang disampaikan oleh Hajah Maryam binti Abd Rasyid. Antara pengisian yang terdapat dalam pembentangan kertas kerja ini ialah pentingnya peranan mahasiswa yang berlatar belakangkan pendidikan agama untuk berganding bahu bersama pemimpin demi menyampaikan seruan dakwah kepada segenap lapisan masyarakat. Tambah beliau lagi, mahasiswa Mesir perlu mempunyai kesedaran untuk bersama mengisi kemenangan di Selangor khususnya .

Seminar ini diteruskan dengan pembentangan kertas kerja yang kedua bertajuk Mahasiswa ke arah Selangor baru (Peranan dan cabaran) yang disampaikan oleh Hajjah Wan Hasrina bt Wan Hassan Penasihat BAKEWANIS. Dalam kertas kerjanya menyatakan tentang peranan mahasiswa kearah mengisi kemenangan . “Menjaga kemenangan itu lebih susah daripada mencapai kemenangan” katanya.

Menurut beliau tenaga-tenaga muda khususnya golongan mahasiswa mestilah dipersiapkan diri demi memenuhi keperluan ini supaya tidak menjadi lompang-lompang yang akan menjadi senjata kepada musuh untuk menjatuhkan kemenangan yang telah kita capai.

Antara tugas dan peranan yang boleh dimainkan oleh golongan mahasiswa adalah seperti menterjemah Kerajan Pakatan Rakyat dalam bentuk yang lebih realistik, menjadi agen penyumbang idea dan juga sebagai pembawa mesej untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat khususnya.

Sementara itu, conference with ILMAM live from Malaysia bersama Pengarah ILMAM Selangor ustaz Mohd Fauzan bin Madzlan. Dalam conference tersebut beliau menerangkan tentang fungsi ILMAM sebagai satu platform dan laluan kepada mahasiswa-mahasiswa lepasan Mesir untuk mencari lorong ke medan dakwah di tanah air.

Beliau juga menegaskan agar semua mahasiswa yang telah menamatkan pengajian dan pulang ke tanah air serta tidak menyepikan diri seterusnya mendaftarkan diri untuk menyertai ILMAM agar dapat bekerjasama dalam menyebarkan dakwah kepada masyarakat.

Diikuti oleh forum yang bertajuk Islam For All yang menampilkan panel-panel hebat tanahair iaitu Ustaz Harun Taib, Ustazah Wan Hasrina dan juga Ustazah Hajjah Mariam. Menurut Ustazah Wan Hasrina, kita sekarang menghadapi pelbagai cabaran; antaranya pihak media. Seharusnya dengan adanya saluran media banyak ruang yang boleh kita gunakan untuk menerangkan tentang Islam namun realitinya amat menyedihkan kerana ruangan itu amat terhad dan lebih kepada ruangan untuk hiburan menjadikan suasana agenda yang merosakkan dan program-program amal yang tidak bertepatan dengan ajaran Islam.

Ustazah Hajah Mariam pula menegaskan tentang strategi untuk berdepan dengan cabaran-cabaran. “Penglibatan semua golongan pemuda untuk menjalankan dakwah amatlah penting lebih-lebih lagi kepada pemuda pemudi mempunyai pendidikan agama yang faham dan mempunyai pemikiran yang baik dalam mencorak masa depan masyarakat. Ambillah contoh dakwah Rasulullah” ujarnya.

Menurut Ustaz Harun Taib, beliau menerangkan tentang slogan Islam For All dengan menyatakan bahawa Islam itu adalah agama yang syumul untuk semua manusia. Namun ketidaksempurnaan akal manusia itu yang menyebabklan manusia tidah dapat berfikir dengan baik. Justeru, manusia dituntut untuk menuntut ilmu dan diutuskan rasul untuk menyebarkan dakwah.

No comments: